HTML

2016.11.06. 10:20 RékaKati

Barátok

 

    Buta és büdös fiút szeretett volna magának. És most itt van ez a Józsika. Vele tökéletes lesz a munka. Annak a szomszéd nőnek, aki kölcsönadta, úgysincs elég esze jól használni, hát majd ő. Józsikával dőlni fog a lé.

    Már délelőtt kimentek a fiúval, akkor már van forgalom. Kedvesen mosolyogva hajlongott, áldó szavakat rebegett, közben a szerencsétlen Józsikára mutogatott, hogy neki venne a kapott pénzből tejet, gyógyszert. Józsikának tetszett az utca, magánya után igen érdekes volt a sok rohanó ember, a kisfiú ide-oda kapkodta a fejét, beszélt is, de egy-két szónál többet akkor sem lehetett kivenni abból, amit mondott, ha érdekelt volna valakit.

    Elég sok pénz összegyűlt a nap folyamán, Józsika tehát bevált, most jöhetett a zsé beváltása cigire, piára. Ennyi zörgő pénzzel nem mehetett be a boltba, ahol ki nem állhatták, azok képesek minden betérőt figyelmeztetni, mire költi ő igazából a tejre kért alamizsnát. Jobbnak látta egy részét egyelőre a fiúnál hagyni. Az úgyis hülye ahhoz, hogy elköltse, ő meg egy perc múlva itt lesz.

    Józsika magára maradt az utcán. Megbűvölve nézte a sok embert, és mondogatta nehezen:

    – Barátok, barátok!

    Egy csapat srác megállt előtte, és röhögni kezdtek furcsa beszédén. Józsika a hetedik mennyországban érezte magát: nemcsak hogy nem bántják, nemcsak hogy észreveszik, még mosolyognak is rá.

    – Barátok, barátok!

    – Jaja, mi barátok vagyunk! – vihogott az egyik fiú. – Azért bulizunk együtt.

    – Nézzétek! – szólt a másik. – Ennek van egy csomó pénze! – mutogatott Józsikára, akinek persze fogalma sem volt róla, hogy a csillogó kis kerek fémeket nem szokás kipakolni az utca kövére.

    – Nem akarsz adni nekünk zsetont piára? – kérdezte egy harmadik, és vigyorogva mutogatta, mire is gondol.

    – Barátok. – makogta boldogan Józsika, és minden fémkarikát a fiú kezébe pakolt.

    A fiúk zsebre tették a pénzt, és röhögve továbbálltak. Józsika boldogan nézett utánuk:

    – Barátok! – motyogta, és örömtől ragyogott a szeme.

    Nemsokára megérkezett a koldusnő, és számon kérte Józsikán a maradék keresetet. Józsika próbálta elmagyarázni, hogy elajándékozta a barátainak, akik majd visszajönnek játszani vele, mire válaszul egy hatalmas ütést kapott, amit aztán követett a többi.

    – Mit csináltál a pénzemmel, te szemét kölyök?!

komment


süti beállítások módosítása